fbpx
Понеделник, 26 Юни 2017 07:48

Възпитаници на УЦ "Интелект" победиха в престижното състезание Евроскола и спечелиха квота за посещение на ЕП в Страсбург /видео в статията/

Програмата „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен престой в Страсбург около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености.

Чрез този необикновен урок учениците научават повече за европейското гражданско образование, културните и езиковите различия между държавите членки, развитието на европейско съзнание.

Медия